Minden férfi rémálmából poénnal vágta ki magát a sznúkeres a világbajnokság elődöntőjében + videó

Szombaton kialakul a döntő párosítása a Sheffieldben zajló sznúker-világbajnokságon. Stuart Bingham és Jak Jones elődöntője 8-8-ra áll, a másik ágon Kyren Wilson 14-10-re vezet David Gilbert ellen, a fináléba jutáshoz tizenhét frémet kell nyerni. David Gilbert bízhat abban, hogy egy kínos helyzetből már nagyszerűen kivágta magát a meccsen, a poénpárbajt ő nyerte Kyren Wilson ellen.

2024. 05. 04. 8:53
David Gilbert sznúker világbajnokság Kyren Wilson lóg a slicc poén
David Gilbert nehéz helyzetbe került a világbajnokság elődöntőjében Fotó: World Snooker Tour
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon hányan riadtak már fel arra álmukból, hogy nagy nyilvánosság előtt kénytelenek rájönni, hogy nyitva a sliccük? David Gilbert esetében mindez valósággá vált, amikor a sznúker-világbajnokság elődöntőjében, a sheffieldi Crucible színház és közvetve még sokkal több, televízió előtt ülő sznúkerrajongó előtt volt kénytelen felhúzni azt a bizonyos cipzárt. David Gilbert nem jött zavarba, sőt poénnal oldotta a feszültséget. Ellenfele, Kyren Wilson is próbált viccelődni az elődöntő korábbi szakaszában, de a poénpárbajt Gilbert nyerte. A sznúkermeccset viszont Wilson vezeti, szombat délután már csak három frémet kell nyernie a döntőbe jutáshoz.

Kyren Wilson David Gilbert sznúker világbajnokság poén lóg a slicc
Kyren Wilson arckifejezése kiválóan jellemzi a sznúker-világbajnokság elődöntőjét (Fotó: World Snooker Tour)

Úgysincs ott sok látnivaló

– ezzel az egyszerű mondattal nevettette meg a közönséget David Gilbert, miután bepótolta, ami a mosdószünetben elmaradt.

Gilbert ekkor 11-9-es hátrányban volt, szombat délután 14-10-ről kellene fordítania, hogy életében először vb-döntőt játszhasson. Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Tavaly Luca Brecel 14-5-ös hátrányból állt fel az elődöntőben, s lett végül világbajnok. A címvédő belgát idén éppen Gilbert búcsúztatta, szintén nagy fordítással, hiszen négy frémet is úgy nyert meg, hogy bármelyik elvesztése a kiesését jelentette volna. 

S Gilbert az elődöntőben a játékon kívül is bizonyította, hogy képes kivágni magát a kínos helyzetből.

David Gilbert és Kyren Wilson poénpárbaja

Kyren Wilson második vb-döntőjére hajt, s jól áll. Wilson a mérkőzés korábbi szakaszában is nyeregben érezte magát, az idei világbajnokságon még nem látott bravúr, a 147-es maximum brék felé. Tíz piros és kilenc fekete belökése után el is eresztette a poént.

Hála istennek Mark Selby már kiesett idén.

Gyors magyarázat: tavaly Wilson lökött egy 147-es bréket, amiért 55 ezer font különdíj járt a kiírás értelmében. Ám mivel a döntőben Mark Selby is lökött egyet, Wilson kénytelen volt osztozni, azaz úgy is felfoghatta, hogy Selby 27 500 fonttal megrövidítette.

A poén azonban nem sült el jól: Wilson három lökéssel később rossz pozícióba került, s mindössze 88-as brékkel nyerte meg a frémet, így továbbra is csak két játékos van, aki egynél több maximumot lökött a Crucible színházban: a két hétszeres világbajnok, Stephen Hendry és Ronnie O’Sullivan egyaránt háromszor érte el ezt a bravúrt.

Érdekesség, hogy a világbajnokság selejtezőjében – amely nem a Crucible-ben zajlik – a thaiföldi Noppon Saengkham már lökött egy 147-es bréket, azért kevesebb pénz jár, jelen állás szerint 25 ezer font, hacsak nem születik végül a főtáblán is maximum brék.

A nagy brékek nem mindig járnak együtt a versenyen elért jó eredménnyel: Saengkham fel sem jutott a főtáblára, döntő frémben kikapott Jackson Page-től.

A walesi ezután az első forduló egyik legsimább vereségét szenvedte el, viszont az egyetlen frémben, amelyet megnyert Ronnie O’Sullivan ellen, 142-es bréket lökött, ami az idei főtáblás brékek közül holtversenyben a legmagasabb. Ricky Walden és Mark Williams jutott még el szintén 142-ig, és ők is már az első fordulóban kiestek.

 

Ki jut be a sznúker-világbajnokság döntőjébe?

Kyren Wilsonnak a pénznyeremény miatt a maximum hiányában sem kell aggódnia, az elődöntőbe jutásért már százezer font biztosan üti a markát, s ha szombat délután nem bukik el 14-10-es előnyből, akkor a döntőbe jutással meg is duplázza ezt az összeget. A világbajnokság győztese pedig ötszázezer fontot nyer.

A másik ágon még nehezebb tippelni, Jak Jones és Stuart Bingham elődöntője két szakasz után 8-8-ra áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.